In ’s-Hertogenbosch is er op dit moment sprake van netcongestie op het TenneT-net. Dit betekent dat veel bedrijven moeite hebben om hun elektriciteitsaansluiting te verzwaren of een nieuwe aansluiting te krijgen.
Op verzoek van Provincie Noord-Brabant en Gemeente ‘s-Hertogenbosch is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van slimme batterijen als oplossing voor dit probleem. Wat blijkt? Batterijen kunnen een oplossing zijn voor bedrijven die hinder (verwachten te) ondervinden door netcongestie.
We spraken met Victor Koopman – directeur van KPMN – over dit onderzoek en de risico’s en kansen van deze ontwikkelingen. Met meer dan 30 jaar ervaring in verduurzaming en een holistische kijk op energievraagstukken, vertaalt hij complexe uitdagingen naar slimme, toekomstbestendige oplossingen.
—
Hoi Victor, leuk dat je ons vanuit Grote Oogst wat meer wil vertellen over slimme batterijen als mogelijke oplossing voor het probleem rondom netcongestie. Maar laten we eerst een stapje terug doen: hoe ben jij persoonlijk betrokken geraakt bij het onderwerp netcongestie en bij het project Grote Oogst?
Dankzij de integrale aanpak en bewezen ervaring met gebiedsontwikkeling, is KPMN geselecteerd als kartrekker van actielijn 2 (Local Energy Hub en basisvoorziening energienet) binnen het project Grote Oogst voor bedrijventerreinen Rietvelden – Vutter – Ertveld. Netcongestie en de verduurzaming van gebouwen en gebieden zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Energie die niet wordt verbruikt of lokaal wordt opgewekt, hoeft niet uit het elektriciteitsnet te komen. Als extra elektrische energie nodig is, zorgen slimme en kostenefficiënte oplossingen voor het beste rendement.
Binnen jouw actielijn “Local Energy Hub en basisvoorziening energienet” is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van slimme batterijen als oplossing voor het probleem rondom netcongestie. Kun je kort uitleggen waar het onderzoek voor bedrijventerrein Rietvelden – Vutter – Ertveld over gaat?
Op verzoek van de Provincie Noord-Brabant (afdeling Milieu en Energie) voert de gemeente ’s-Hertogenbosch (afdeling Economie & Energie) een onderzoek uit. Dit onderzoek is een onderdeel van het Plan van Aanpak van de provincie om bedrijventerrein Rietvelden – Vutter – Ertveld te verduurzamen. Binnen dit plan heeft de provincie een aantal kansrijke initiatieven vastgesteld die kunnen bijdragen aan de transitie naar een duurzaam bedrijventerrein.
Het doel is om de afhankelijkheid van het centrale energienet tot een minimum te beperken door lokaal energie op te wekken, te delen, op te slaan en pieken en dalen in het verbruik te balanceren. Batterijoplossingen, zowel verplaatsbare als stationaire systemen, spelen hierin een cruciale rol.
Op de Rietvelden is inmiddels een laadstation voor mobiele batterijcontainers operationeel.
Er wordt onderzocht in hoeverre deze mobiele batterijcontainers bedrijven kunnen voorzien van (tijdelijke) elektriciteit en wat de haalbaarheid daarvan is.
Waarom is het volgens jou belangrijk voor ondernemers om meer te weten over batterijoplossingen en netcongestie?
De uitdaging gaat verder dan alleen de netcongestie op bedrijventerrein Rietvelden – Vutter – Ertveld. De extreem hoge gasprijzen eind 2021 en in 2022 hebben de urgentie van de energietransitie extra benadrukt. Voor ondernemers is het essentieel om voorbereid te zijn op veranderingen in de energielevering, voorop te blijven in verduurzaming en bedrijfsrisico’s te minimaliseren. Grootschalige batterijoplossingen spelen hierbij een belangrijke rol, omdat ze de bedrijfsvoering minder afhankelijk maken van het centrale energienet.
Het eerste onderdeel van het onderzoek is inmiddels afgerond. Wat zijn de belangrijkste inzichten uit dit onderzoek?
Er zijn grote verschillen tussen bedrijven in hun bewustzijn over hun energieverbruik. Daarnaast is het een uitdaging om ondernemers inzicht te geven in de impact van toekomstige veranderingen in de energievoorziening, zowel voor gas als elektriciteit.
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de inzet van (mobiele) batterijoplossingen afhangt van de elektriciteitsaansluiting van een bedrijf. Vooral bedrijven met een Grootverbruikaansluiting (> 80 Ampère) en beperkingen op hun Gecontracteerd Transportvermogen (GTV) lijken hiervoor kansrijk. Binnen deze groep worden momenteel enkele koplopers doorgerekend op haalbaarheid.
Tot slot geldt dat – zoals bij elke nieuwe technologie – de initiële kosten relatief hoog zijn.
Dit klinkt als een kans, maar er moet ook nog het een en ander uitgezocht worden. Wat zijn de belangrijkste vervolgstappen?
Een volgende stap is om de kosten van de mobiele batterijleverancier beter in kaart te brengen. Daarnaast worden de uiteindelijke onderzoeksresultaten gedeeld met de Provincie, de gemeente en de koplopers. Op basis van deze definitieve resultaten wordt bepaald welke aanpak het meest voor de hand ligt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat bedrijven actief benaderd worden om hun specifieke casus door te laten rekenen.
Dankjewel voor jouw toelichting! Als afsluiting van dit interview zijn we benieuwd welke tip jij ondernemers van bedrijventerrein Rietvelden – Vutter – Ertveld wil meegeven op het gebied van netcongestie of verduurzaming in de breedte?
Netcongestie, duurzaamheid en de energietransitie zullen vroeg of laat elke ondernemer raken. Voor de meeste bedrijven is dit geen dagelijkse bezigheid. Door een adviseur in te schakelen die ontzorgt en strategisch meedenkt, blijft de onderneming goed voorbereid op de toekomst. Zo kunnen ondernemers zich blijven richten op hun kernactiviteiten en het succes van hun bedrijf.